Upoznajte svoje oči…

upoznajte svoje ociOči nam pružaju najuvjerljiviji kontakt sa okolinom. Za čovjeka vid je vjerovatno najvrijednije čulo, jer njime prikupljamo oko 80% svih informacija. Sposobnost vida znači posmatrati svijet oko nas u punoj raznolikosti. Posmatrati ne samo oblik, veličinu, udaljenost predmeta i detalje, već vidjeti pokrete, prepoznati prostor, boje, kontrast i sve što bogom dan svijet oko nas nudi.

Upoznajte svoje oči…

Vašim očima, možda samo malo nedostaje do optičke savršenosti. Ali ako je vaš fokus nesavršen (npr. kada je rožnjača, sočivo ili oko nepravilnog oblika), svjetlo ne može tačno da pada na retinu i slika koju vidite postaje zamagljena.

Vaše oči funkcionišu poput kamere. Zraci svjetlosti prolaze kroz bistri prednji dio (rožnjaču), zatim kroz sočivo koje ih preslikava na „ekran“ u pozadini oka (retinu). Tamo, milioni fotoreceptora (nervne ćelije osjetljive na svjetlo) pretvaraju sliku u električne impulse koji se prenose do vašeg mozga kroz optički nerv.

Samo malo je dovoljno da Vaš vid ne funkcioniše kako bi trebao. Kupovinom dioptrijskih naočara već odavno ne funkcioniše sistem tako da u optičarskoj radnji odaberete okvir i kažete svoju dioptriju. Ponuda stakala je široka i postoji mnogo kriterijuma po kojima treba odabrati.

Birajući ko će brinuti o Vašim očima donosite jednu od najvažnijih odluka. Tražite nekog ko će posvetiti pažnju, ko ima znanja i ko je pristupačan. Nekoga ko će Vam pružiti neograničeno vrijeme i tretirati Vas kao ličnost, ne samo kao pacijenta.

Pravilan izbor naočara

Nakon posjete ljekarskoj ordinaciji, po izboru dobrog oftamologa izuzetno je važno izabrati odgovarajuće pomagalo za korekciju Vašeg vida. Osim cijene, odlučuje na primjer i to, gdje ćete naočare da nosite. Neko nosi naočare za rad na računaru, drugi naočare za sportske aktivnosti, čitanje itd. Vjerovatno je prvi kriterijum o kojem ćete odlučivati materijal sočiva naočara. Dostupan je velik izbor sočiva od stakla, plastike i polikarbonata.

Koja je razlika u materijalima naočarnih „stakala“ sočiva?

Staklena sočiva su najtvrđa, najotpornija su na ogrebotine, a glavni nedostatak je veća težina i činjenica da se lakše lome. Plastične sočiva naočara su skoro upola lakša, gotovo su nelomiva, a nakon nanošenja tvrdog sloja, takođe su relativno otporne na ogrebotine. Ovaj tip sočiva je posebno pogodan za osobe sa većom dioptrijom (zbog manje težine), te za djecu (zbog bezbjednosti). Sočiva načinjena od polikarbonata su tanja i vrlo otporna na lomljenje, njihova cijena je međutim nešto veća. BANE će Vam pomoći u Vašem odabiru.

Debljina dioptrijskog sočiva

Pri odabiru odgovarajućih sočiva naočara, važno je znati indeks loma koji želite, pogotovo ako imate veću dioptriju. Stakla sa visokim indeksom loma (to vrijedi i za plastična sočiva), su izvrsno rješenje za one koji su prethodno morali da nose teške naočare sa debelim staklima. Što je veći indeks loma sočiva naočara su tanja.

Prednosti antirefleksnog sloja?

Još jedna stavka na popisu je antirefleksni sloj. Radi vašeg ugođaja i radi Vaše bezbjednosti, posebno za volanom, ovaj sloj bi trebao biti obavezan na svim Vašim naočarima. Zahvaljujući nanesenom antirefleksnom sloju, sočiva naočara će da propuste veći snop svjetla do oka. Sa druge strane, taj isti sloj sprečava neugodni odsjaj od prejake rasvjete ili nadolazećih vozila. Prednosti antirefleksnog sloja, naročita su pri radu na računaru.

Obojana i fotoosjetljiva sočiva naočara

Pri izboru sočiva naočara, takođe je bitno da znate, da li želite potpuno svijetla dioptrijska sočiva, više ili manje obojana sočiva, ili pak fotoosjetljiva sočiva. Danas je moguće izabrati fotoosjetljiva sočiva od stakla ili od plastike. Na takvim sočivima preporučuje se stavljanje antirefleksnog sloja (prije svega za vozače).

Ako vas umara neprestano mijenjanje dioptrijskih naočara sa sunčanim, pri izlasku iz tamnih prostorija na svjetlo, onda će vas ovaj tip naočara zadovoljiti. Fotoosjetljiva sočiva reaguju na UV zrake, tako da je danas i promjena zatamljenja sočiva brža nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Ako se ipak odlučite da kupite sunčane naočare s dioptrijskim sočivima, sigurno će Vas obradovati što osim sive i smeđe nijanse boje, BANE u ponudi ima sočiva sa gotovo neograničenim rasponom modernih boja. Takođe naši optičari mogu da u većinu sunčanih naočara ugrade i dioptrijska sočiva.

Bifokal i progresiv sočiva

Kod osoba starijih od 40 godina često dolazi do problema sa vidom na blizinu, nezavisno o tome da li su prethodno nosili naočare za daljinu, ili ne. Taj problem se naziva „staračka dalekovidnost“ ili presbiopija. Za ljude s staračkom dalekovidnošću su osim tradicionalnih bifokalnih sočiva naočara u našoj ponudi naćićete i multifokalna sočiva naočara, tzv. progresivi. Progresivna sočiva omogućavaju postepeni prelaz vida s adaljine na blizinu i obrnuto, te takođe poboljšavaju vid i estetski djeluju bolje. Multifokalna sočiva BANE nudi u različitim materijalima, debljinama i bojama.

Podijeli stranicu